Със изпълнения на сцената излязоха група „Млади литератори“ с худ. р-л Цветелина Георгиева; Ивайло Даков, класирал се на първо място в училищния конкурс за рецитация на Вазови творби; група за художествено слово с р-л Лилия Христова; група по художествена гимнастика с р-л Цветелина Цинцарска; Мажоретен състав с р-л Христина Стоянова и Детски танцов състав с р-л Мирослав Аспарухов.

Учениците от група „Млади литератори“ изнесоха представление по откъса от романа „Под игото“ - „Радини вълнения“.

По време на тържеството бяха наградени най-изявените ученици, класирали се на челни места в международни и национални състезания и олимпиади.

Слово по случай празника поднесе директорът на училището, Иван Иванчев, който изрази благодарността си към всички бивши и настоящи учители, оставили частица от себе си в класните стаи и допринесли за утвърждаването на учебното заведение като водещо в областта.

В чест на 95-я рожден ден за първи път прозвуча химнът на ОУ „Христо Ботев“. Текстът е дело на учителката Рени Митева, а автор на музиката и аранжиментът е Христо Христов.

Ботевци представиха една вълнуваща ретро разходка във времето с филма „От първата копка до днес“, показващ полагането на основите на училището в железничарския град, разказаха и за големия дарител и родолюбец Тодор Балабанов, направил така, че именно тази сграда да се превърне в емблема на града.

Тържественият спектакъл събра ученици, родители, настоящи и бивши учители. За да уважат събитието присъстваха зам.-кметоветена Община Мездра Нели Минева и Борислава Христова, както и председателят на ОбС в Мездра Яна Венелинова.