На втория ден от Великден - Борисовден, на който почитаме паметта на Св. Цар Борис I, Покръстител на българите, в мездренското село Лик отвори врати обновеният храм „Св. Атанасий Велики”. По този повод празнична литургия в ремонтирания наскоро молитвен дом отслужи Траянополският епископ Киприян, викарий на Врачанската Св. Митрополия, който поздрави миряните с Възкресение Христово от името на Негово Високопреосвещенство митрополит Калиник.

Тройният празник събра под купола на старинната черква множество жители и гости на планинското селище. Сред тях бяха зам.-министърът на регионално развитие и благоустройството Иван Аспарухов, заместник-председателят на Народното събрание Явор Хайтов и кметът на Мездра Генади Събков. Да запали свещичка и да се помоли за здраве в храма дойде Маргарита Домусчиева, майка на бизнесмените Кирил и Георги Домусчиеви, дарила средствата за обновяването на храма.

„Днес е специален ден за мен и моето семейство, а вярвам и за всички вас, сподели пред събралото се множество Маргарита Домусчиева. Защото аз съм от това село, моите корени са много дълбоки, тъй като и двамата ми родители са оттук. Специален е и този храм, защото аз съм кръстена в него. Вярвам, че вярата в Бога е силата, която ни прави по-добри и която ще ни спаси като народ”, каза в заключение г-жа Домусчиева.

По-сетне епископ Киприян освети овнешката курбан-чорба, приготвена от майстора-готвач Митко Монин от Синьо бърдо, както и празничната трапеза, лично място на която заемаше традиционното гергьовденско агне .

В знак на признателност енорийският свещеник отец Георги Няголов връчи на майката на братя Домусчиеви благодарствен адрес от жителите на с. Лик.

Лижката църква „Св. Атанасий” е единственият православен храм във Врачанска епархия, чийто патрон е един от първите апологети на Христовата вяра. Тя е една от най-старите черкви в мездренския край: строежът й започва през бунтовната 1876 г., а е завършена през 1882 г. Това е най-големият ремонт на храма в неговата 135-годишна история и първият от близо четвърт век насам.