Целта на минималната помощ е от една страна да се подкрепят настоящите производители на манов мед, а от друга – да се привлекат повече нови стопани, които да добиват уникалния пчелен еликсир. Странджанският манов мед е със защитено наименование за произход и се среща единствено в района на Странджа планина. Схемата ще съдейства за съхраняване на традициите и на поминъка в региона.

На подпомагане подлежат производители на „Странджански манов мед“, които имат сключен договор за контрол за съответствие на продукта с одобрена спецификация с контролиращо лице, както и да са вписани в публичните електронни регистри на производителите на съответните продукти със защитени наименования, които се поддържат от Министерство на земеделието.

Помощта за производител е в размер на 1800 лв. с ДДС и се предоставя за покриване на разходи за контрол за съответствие с продуктовата спецификация, включваща разходи за задължителна годишна проверка на място от контролиращо лице за контрол за съответствие и лабораторен анализ на продукта при направената задължителна годишна проверка.

Предстои Държавен фонд „Земеделие“ да изготви указания съвместно с компетентните дирекции на МЗм, които министърът на земеделието трябва да утвърди.