Със званието почетен гражданин бе удостоен и банатският българин Франциск Драгинов, бизнесмен от село Винга, Румъния. Той е краевед, виден общественик и спонсор на Янсамбъл "Българче" от Винга. Ансамбълът е създаден през 2002 г. Полага грижи и за опазване на храмовете на вярата.

Пред сесията проф. Пламен Павлов, преподавател във Великотърновския университет "СВ. св. Кирил и Методий" изнесе научен доклад за въстанието в Чипровци, избухнало през 1688 г.

На тържествената сесия присъстваха областният управител на Монтана Росен Белчев, историци, краеведи, учители и гости, банатски българи.

Народният представител от ГЕРБ Ирена Димова сподели с гостите: “Чипровци е един от най-значимите градове в българската история. Със своята книжовна школа и първото светско училище открито през 1624 г., със своята непримиримост към робството, малкото китно градче се превръща във символ на свободния български дух. Чипровското въстание е най-мащабната проява на революционните борби през ранното Българско Възраждане. То е най-висш израз на българския дух, желание и воля за свобода и независимост. Желая Ви да сте живи и здрави и все така борбени и да продължаваме да съхраняваме и да помним историята и традициите си, но да вървим на пред и заедно, за по-доброто бъдеще на нас и децата ни!”

Нейният колега Дилян Димитров също поздрави всички присъстващи и заяви: "Освен 330-ата годишнина от въстанието, Чипровци отбелязва и 50-ата си годишнина, откакто е обявен за град в съвременната история на България. Горд съм, че съм част от този прекрасен край и желая на всички здраве, късмет и благополучие.”