© БНР Видин-Петя Генова

Скулптурите са направени в сътрудничество с експертите на Природонаучния музей към БАН в София. Финансирането на "Нови дестинации в трансграничния туризъм" е от програмата за трансгранично сътрудничество с Румъния.

Саблезъби тигри, носорози, гепарди, хиени и антилопи са разположени на територия от 10 декара в рамките на Боровия парк в курортния град. Мястото е облагородено, поставено е осветление, има много пейки и зеленина. В средата на пространството е построена модерна сграда на Информационен център представящ палеонтологични находки от землището на общината, диорами и много информация за представените видове древни животни и птици.

Идеята за направата на парка идва след намирането на богато палеонтологично находище в покрайнините на град Вършец. Вършец работи в партньорство с музея "Олтения" в румънския град Крайова. Общото финансиране на дейностите на партньорите е 1 364 438,31 евро, като финансирането за Община Вършец е 904 986,92 евро.

На откриването ще присъстват много гости от Румъния и Националния природо-научен музей. Новата атракция обогатява възможностите за пълноценно изкарване на свободното време на местните хора и туристите, има и образователен ефект с представените реалистични макети на древните обитатели на този край.

Източник: БНР Видин