Домакин на събитието беше Красимир Петров – кмет на с. Лиляче. Сред гостите, уважили патриотичното събитие, бяха народният представител Красимир Богданов, общинските съветници Красимир Ангелов и Момчил Янков, много жители на селото.

Слово за живота, делото и борбата на Левски срещу османските поробители произнесе кметът Красимир Петров. Народният представител Богданов припомни, че паметниците на Апостола са стотици, не само в България, но и в различни страни по всички континенти. „Но този паметник ще е най-скъп за вас, защото всеки ден ще виждате дръзкия поглед на Апостола, който ще ви припомня своя пример за честност, безкористност и саможертва в името на свободата. Нека никога не забравяме, че той прокара пътя, за да имаме днес свободна и независима България“.

Водосвет за здраве и освещаване на паметника извърши отец Николай Костадинов, секретар на Врачанската Митрополия. Възпоменанието за Апостола продължи с поднасяне на венци и цветя, рецитал на местни самодейци от Народно читалище „Просвета - 1927“ и малчуганите от филиала на Детска градина „Слънце“ в с. Лиляче.