Припомняме, че на 15 и 16 юли тази година, по инициатива на Градската художествена галерия в община Мездра се проведе пленер, посветен на Върбан Бояджийски, включен в Културния календар с национален обхват за 2021 г. на Министерство на културата.

В двудневния пленер взеха участие шестима художници от различни поколения - Иво Ангелов, Емилия Гарванска, Рени Митева, Стела Цветкова, Ивелина Ивова и Йорданка Вълова - студентки в V курс в Университета по архитектура, строителство и геодезия, специалност „Архитектура“.

Дамяновска подчерта, че тази изложба е от друг тип – изложба вернисаж, т.е. , художествена изложба без официално откриване на пред поканени специалисти и гости, поради действащите противоепидемични мерки, които предполагат ограничен брой хора на едно място.

Светла Дамяновска допълни, че самото награждаване на авторите се е състояло на 16 юли в Горна Бешовица веднага след края на пленера. Тя поясни, че провеждането на пленери в община Мездра е свързано с отбелязването на кръгли годишнини на даден художник.

Главният експерт подсказа в аванс, какво предстои до края на тази година предстои откриването на юбилейна изложба по случай 50-годишния юбилей на Градската художествена галерия под наслов „50 години в 50 картини”. Интересното в тази изложба е, че ще бъде представено младото лице на местните художници- творби, създадени в последните години изцяло по време на провежданите юбилейни пленери. Ще бъдат представени всички участници с поне по 1 творба.

Изложбата ще бъде подредена в Дома на железничаря преди Коледа и е по повод половинвековния юбилей на Градската художествена галерия, открита през 1971 година.