По традиция в знак на подкрепа и съпричастност към каузата, в лилава светлина ще светнат ключови сгради и исторически паметници в страната. В 20.00 ч. днес, в лилава светлина ще бъдат осветени Националният дворец на културата, гр. София, и крепостта „Царевец" във Велико Търново.

Тази година Деня ще се отбележи с онлайн конференция „РОДЕНИ ТВЪРДЕ РАНО: медицински и социални аспекти на развитието на недоносените деца“. Тя е разделена в няколко тематични дни: Неонатологични грижи за преждевременно роденото бебе – 17 ноември, Проследяване на недоносеното бебе и малкото дете – 18 ноември, Кърмене, захранване и орална грижа – 19 ноември и Ранно детско развитие – 20 ноември.

В тематичните панели ще вземат участие водещи неонатолози, акушер-гинеколози, стоматолози, рехабилитатори, психотерапевти, психолози, консултанти по кърмене, логопеди, ерготерапевти и други.

Припомняме, че тази година бяха открити и две семейни стаи – в МБАЛ Търговище и в УМБАЛ „Проф. Д-р Ст. Киркович“ АД, гр. Стара Загора. Те разполагат с кът за кърмене и контакт кожа до кожа, преповиване и грижи за бебето. Предвид противоепидемичните мерки, в момента стаите са на разположение на майките на недоносени бебета в периода преди изписването им от болница.

Източник: novini.bg