В България Международният ден на животните се празнува на 4-ти април. Днешната дата е по-известна в САЩ и други държави. Разминаването в честванията на този ден не пречи да се припомни на обществеността за проблема.

България също е сред страните, в които има проблем с бездомните животни, най-вече с безпризорните кучета, които могат да се видят на всеки ъгъл. Не бива да забравяме обаче, че всички те са се появили там не по своя вина, а вследствие на необмислени човешки решения.

Повечето хора не си дават сметка за същината на проблема. Затова, ние трябва да станем по-отговорни и човечни към отглеждането на животните, това ще доведе до по-малко бездомни и изоставени животни.

На хората не им пука какво ще се случи с тези животни. Достатъчно е да се махнат, казва американският дресьор и рехабилитатор на кучета Сизър Милан, който беше избран за посланик на бездомните палета.

Милан е покрусен от това, че според мнозина уличните песове са само заплаха. Ето защо той припомня на целия свят, че тези изстрадали душици са принудени да водят живот, изпълнен с болка. И за тяхното страдание главни виновници сме именно ние.