На този ден всяка страна от ЕС отчита работата на службите за спешно реагиране, популярността на телефон 112 и нивото на обслужване на спешните повиквания. Причината да бъде избрана тази дата е, че датата включва телефонния номер (11/2).

На 11 февруари с. г. е подписано споразумение за сътрудничество за осигуряване на ефективно функциониране на Националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112 между министъра на извънредните ситуации Емел Етем, министъра на вътрешните работи Михаил Миков и министъра на здравеопазването Евгений Желев.

По идея на Европейската асоциация на спешните номера в Брюксел, Европейският ден на Единния европейски номер за спешни повиквания 112 (ЕЕНСП 112) ще бъде отбелязан под мотото „HeroesUnveiled“.

Програмата включва излъчване на кратък видеоматериал, визуализиращ координацията между ЕЕН 112 и службите за спешно реагиране при постъпване на сигнал за домашно насилие с разширена мобилна локализация и благотворителна изложба базар с творби на служители на ДНС 112 и възпитаници на Националния дворец на децата.

Набраните средства ще бъдат преведени по Единната банкова сметка за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители на МВР.


Източник: novini.bg