1-ви март е Денят на любителското творчество и художествената самодейност, по-известен като Ден на самодееца. Той се отбелязва от 1976 г. Понастоящем в община Мездра има 21 читалища, които са съдебно регистрирани и вписани в Регистъра на народните читалища към Министерството на културата. Към тях развиват дейност 45 художествени колективи и клубове, които обединяват повече от 730 самодейци.

Най-голямо е градското НЧ „Просвета 1925”, което в края на м. г. отбеляза 90 години от своето създаване. В момента към мездренското читалище функционират осем самодейни състави и творчески формации, в които са обхванати над 370 деца, младежи и възрастни.

Градското читалище „Просвета” отбеляза Деня на самодееца с празнично парти с участието на всички самодейци, читалищни работници и дейци. По случай 1 март Читалищното настоятелство ще връчи грамоти на 6-ма дългогодишни самодейци за принос в развитието на художествената самодейност. Това са доайените на женския народен хор Цветана Илиева и Валентина Маринова и ветераните от танцовия състав Тихомир Илчев, Георги Гелев, Иво Ватов и Дарина Ватова.

Тази пролет мездренските самодейци ще имат поредица от публични изяви у нас и в чужбина. През април танцовият ансамбъл ще вземе участие в юбилейния концерт, посветен на 90-годишнината от рождението на видния фолклорист и хореограф Иван Тодоров и в IX конкурс за голямата танцова награда на София, а Детският танцов състав „Мездренче” ще се включи в Международен фестивал в турския град Бартън. През май-юни Ансамбъл „Мездра” ще осъществи турнета в Прага и Анкара, а през юли женският народен хор ще участва, отново заедно с танцьорите, в III Международен фолклорен фестивал „Златен прах” в Челопеч.