Проф. Плочев прогнозира, че дефицитът в бюджета на касата може да бъде стопен до края на годината.

"Аз съм поискал една сума, която няма да ми дадат, разбира се, но смятам, че някъде към 250 млн. лева ще ни дадат повече. Аз искам двойно повече, защото много искам в пътеките по договаряне да бъде включен и медицинският труд. Сега им се заплаща на брой минали болни по клинична пътека. Затова лекарите търсят болни и всеки пациент е една самоходна клинична пътека – това трябва да го прекъснем", каза Плочев.

Той отчете, че се търсят колкото се може по-здрави пациенти, а "тежко болния никой не го ще". Според него пари има, но схемата на медицинско осигуряване е неправилна. ШефътНЗОК отбеляза, че по-големият проблем е как лекарите да бъдат накарани да посрещат пациентите усмихнато и спокойно.

"Футболизацията на пациентите е ужасяваща. Тя се случва така, идва болният, виждат го и казват – Ааа, той не е за нас, нито имам лекарства, нито капацитет, пращай го в "Пирогов", пращай го в "Токуда", в провинцията – дойде ли болен, до един-два дена не се ли стабилизира, казват на близките – намерете връзки в София, там ще го оправят", каза управителят на здравната каса.

Според Плочев въвеждането на електронната здравна карта е ключово за подобряването на здравните услуги. Надзорният съвет на касата днес ще гласува отпускането на средства за купуване на техника за системата.

Електронната здравна карта ще позволи на лекарите да имат пълна информация за предишни лечения на пациента, а самите граждани ще имат достъп до здравните си досиета и това ще помогне да се намалят случаите на фалшифицирани лечения и да се намалят "течовете" на пари от системата.

"Когато вкараме електронното здравеопазване и цялата система стане прозрачна, т.е. всеки български гражданин има електронно досие и има достъп до него, както ние. Сега не можем да знаем къде е отишъл болният. Ние знаем, че въпросният пациент лежи в хематологията на "Иван Рилски", изведнъж ни светва лампата, че той се намира в "Пирогов", а след 10 минути се намира в Александровска болница.” Той очаква да има съпротива срещу електронната здравна карта.


Източник:
dnevnik.bg