В деня на проявата ще бъде преминат маршрут с общата дължина около 8 км при малък наклон на терена. По време на разходката ще могат да бъдат наблюдавани както белоглави и черни лешояди, така и други интересни видове птици, обитаващи района. Посетителите е необходимо да носят подходящи обувки и облекло за планински терен, дъждобран - при прогноза за дъжд, вода, лека храна, бинокъл - при възможност. Тази година,заради коронавируса, походът се провежда при спазване на необходимите епидемиологични мерки.

За пътуващите с кола, с. Долно Озирово се намира на около 25 км от гр. Враца, 25 км от гр. Монтана, 25 км от гр. Берковица, 10 км от гр. Вършец и около 100 км от гр. София.

© Врачански Балкан

Черни лешояди за първи път са освободени по проект в Природен парк „Врачански Балкан“ през 2020 г. Това е един от най-редките видове хищни птици в Европа, който към момента на Балканския полуостров гнезди само в един район на Гърция. От всички хищни птици,срещащи се в Европа, черният лешояд е видът с най-голям размах на крилата - до 2, 95 м. Белоглавите лешояди също впечатляват със своите размери - те имат размах на крилете около 2,70 метра. И двата вида лешояди са включени в Червената книга на Р България и Природен парк „Врачанския Балкан“ е едно от малкото места, където те могат да бъдат наблюдавани в нашата страна.

Международният ден на лешоядите се отбелязва всяка първа събота на месец септември и има за цел да повиши информираността на широката общественост относно проблемите и нуждата от опазването им. Лешоядите са почитани от хората още от дълбока древност. Неуморни санитари и любящи родители, тези небесни господари са запленявали човешкото съзнание векове наред, а днес те са на път да изчезнат от лицето на Земята.

Походът е безплатен за всички участници!!!

За допълнителна информация- Георги Стоянов, тел. 0878734503