От неотложен ремонт се нуждае покривът на Народно читалище "Просвета - 1925” в мездренското село Ребърково. В резултат на падналите през почивните дни интензивни валежи за пореден път е наводнен вторият етаж на сградата на културно-просветното средище. По таваните и стените са се образували огромни мокри петна, мазилката пада, водата тече като из ведро по коридора и по стълбището, видя на място репортер на MediaNews.bg. Олющена е и външната мазилка на фасадата на сградата, която няма изградена отводнителна система.

"Покривът тече от две-три години, разказа кметът на Ребърково Петър Петков. Преди време опитахме да отстраним теча със собствени средства с помощта на работници от временната заетост, но след като националната програма спря - няма и с кого да направим нещо. Таванът е от гредоред и може всеки момент да падне. За подмяна са циглите, гредите и дъсчената обшивка на покривната конструкция, както и водопроводната и канализационната инсталации, които не работят.”

За решаването на проблема кметът на селото ще търси съдействие от Община Мездра, която е собственик на сградата.

"Притесняваме се от теча на втория етаж да не бъде наводнен и читалищният салон на първия етаж, който бе обновен напълно преди няколко години по Програма "Глобални библиотеки”, сподели с тревога Елисавета Тодорова, секретар-библиотекар на НЧ "Просвета-1925”.

Последният основен ремонт на сградата е правен преди около три десетилетия, в средата на 80-те години на миналия век, когато тук се е помещавала местната Целодневна детска градина. През 2008 г. обаче, забавачницата е закрита и оттогава двуетажната сграда се руши.