От 5 април 2021 г. започва „Седмица на гората”, която тази година ще се проведе под мотото „Гората е здраве!“. Както всяка година, Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан” предвижда програма с разнообразни инициативи, които ще бъдат съобразени с епидемичната обстановка в страната, съобщават от пресслужбата на ПП „Врачански Балкан” .

На 6 април 2021 г. служители на ДПП "Врачански Балкан" и Държавно горско стопанство Враца ще организират инициатива "Опознай гората до теб!". Тя включва поставяне на табели с имена на дървесни видове по трасето на велоалеята. Те ще съдържат освен българското и научното наименование на дървото, но и QR код, който при сканиране с мобилен телефон ще дава допълнителна и интересна информация за вида.

На 8 април 2021 от 10.00 ч. ще се проведе инициативата "Децата - посланици на гората" с ДГ "Брезичка" Враца. В рамките на мероприятието ще бъдат залесени дръвчета в двора на градината и ще се проведат образователни игри на открито.

Поради пандемичната обстановка, от Държавно горско стопанство - Мездра уведомиха, че тази година неса предвидени никакви обществени инициативи, свързани със „Седмицата на гората”. Въпреки това, директорът инж. Евгения Христова заяви за Medianews, че служителите на Горското са залесили през изминалата седмица 10 дка тополи край село Крета и 7 дка червен дъб в района на Върбешки язовир.