От ЦИК показаха и образеца на бюлетината за гласуване в парламентарните избори, която е публикувана в Държавен вестник и на страницата на ЦИК. За гласуването извън страната няма преференции, в бюлетината съгласно жребия ще бъдат изписани само имената на партиите и коалициите, регистрирани за изборите. Остава и възможността да се гласува в квадратчето "Не подкрепям никого". В десния край на бюлетината има кръгчета за отбелязване на преференциален вот - до 17 имена.

Най-дългата кандидатска листа е за 24-ти МИР в София, където мандатите са 16, и удвоени кръгчетата стават 32, обясни Александър Андреев. Той припомни още, че ако не се отбележи преференциален вот, гласовете отиват за първия в листата.

Общо 4732 са регистрираните кандидати за народни представители във всичките 31 изборни района към момента от 9 партии и 18 коалиции. Единадесет души са регистрирани като независими кандидати, издигнати от инициативни комитети, съобщи Камелия Нейкова, говорител на ЦИК.

За разяснителната си кампания ЦИК е подготвила брошури, идентични с тези на президентските избори. Те са удобни за четене, с малък формат, коментираха от комисията.

Източник: bta.bg