Прокурор Трифонова отбеляза няколко факта, които са изключително важни за региона. Тя подчерта, че идеята на прокуратурата е борбата за бързина и за качество. В тази връзка със Заповед на Окръжния прокурор от края на 2015 г е изискано задълженията на наблюдаващите прокурори, за по-усърдно приложение на текстовете касаещи незабавни и бързи производства. Цифрите сочат, че Окръжна прокуратура – Враца е на едно от първите места в страната и макар да няма все още официална статистика мястото й е в челната тройка или петица по брой на наблюдавани и водени и довършени незабавни и бързи производства.

През 2014 г незабавните производства са били 22 броя, през 2015 са били 19, а през отчетната година са 168 броя, което е гаранция за бързина на правосъдието и е важно за всички хора- подчерта Трифонова.Бързите производства са били 387, което показва динамиката с която се работи в позволените от закона случаи за реагиране по най-бързия и качествен начин. По отношение на качеството, измерващите показатели са относителният дял на върнати дела и на оправдателни присъди Внесени са общи 1 215 прокурорски акта срещу 1317 лица от целият окръг. Запазен е превесът на споразуменията спрямо броят на обвинителните актове, което е обяснимо явление, поради процесуалната икономия, която касае всички странипо делата. 1347 са лицата, които са санкционирани.

В региона на Окръжна прокуратура Враца при внесени общо 1262 прокурорски акта са върнати само 33 броя дела. Много малко прокуратури у нас могат да се похвалят с подобен резултат-категорична бе прокурор Трифонова. Оправдателните присъди през 2016 г от 1347 осъдени лица са оправдани само 17 души.На отчета присъстваха зам. главният прокурор на България и шеф на Върховна административна прокуратура Ася Петрова, Апелативният прокурор Албена Вутова,зам.апелативният прокурор Красимира Филипова, зам. председателят на Окръжен съд Враца, Веселка Иванова, началникът на затвора във Враца Ангел Кабатлийски, директорът на ОД МВР – старши комисар Газибарски и представители на институции от града и региона.