„Подготовката за това вече е започнала и дейностите ще бъдат презентирани по време на следващата дигитална среща на върха“, каза Брегу.

Тя добави, че ускорената дигитализация трябва да допринесе за пазарна интеграция на Западните Балкани и че идеята за единен пазар, основан на свободно движение на хора, стоки и капитали, ще бъде потвърдена на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София, която ще се проведе на 10 ноември като част от Берлинския процес.

"Пандемията промени драстично света, когото познаваме, и ускори дигиталната трансформация на обществото, така че интелигентните политики за цифрова революция трябва да бъдат в центъра на вниманието," каза Брегу.

По думите й, третата дигитална среща на върха на Западните Балкани ще разгледа възможността за установяване на партньорство с частния сектор в контекста на процеса на цифрова трансформация. Брегу добави, че на срещата на високо равнище ще присъстват висши държавни служители от региона, Европейската комисия, бизнес общността и други партньори.

Тазгодишната среща на високо равнище, организирана от албанското правителство, се провежда онлайн, като последната среща на министрите е планирана за 2 ноември в Тирана.

След Скопие, което беше домакин на първата дигитална среща на върха в Западните Балкани през 2018 г., и в Белград миналата година, когато шест икономики в региона подписаха Регионално споразумение за намаляване на цените на роуминга, срещата на върха в Тирана ще подчертае постиженията на дигиталната програма за Западните Балкани.

Очаква се да бъде приет Меморандум за разбирателство относно регионалната оперативна съвместимост и услугите за доверие в региона на Западните Балкани, както и Меморандум за разбирателство относно 5G плана за цифрова трансформация на Западните Балкани.

Дигиталната среща на върха на Западните Балкани е част от многогодишен план за действие за регионално икономическо пространство, подкрепен от регионалните лидери в Триест през 2017 г. Съветът за регионално сътрудничество, заедно с ЕС, правителствата в региона, ЦЕФТА и партньорите, е в напреднал етап от изготвянето на план за действие за общ регионален пазар.

Източник: actualno.com