Преди дни от БФС изразиха позиция, в която е посочено, че няма да се съгласят да отпадне чл.17 от договора им с НЗОК, който указва, че аптеката може да отпусне по-малко от предписаното количество лекарство, ако пациентът изрази желание и съгласие. От НЗОК настояват тази възможност да отпадне, за да се спазва стриктно изписаната от лекар терапия.

От БФС настояват действието на сегашния договор да бъде удължено до края на април, а от НЗОК настояват да бъде удължен до края на май. Маринов допълни, че становището им е изпратено до премиера, до министъра на здравеопазването, до Надзорния съвет на НЗОК и до и.д. управителя на НЗОК, но засега няма разговори с никого.

Маринов припомни, че съсловната организация не е съгласна с друго предложение на НЗОК, според което ще трябва да подават данни за верифицираните от тях лекарства и към НЗОК. Сега те подават тези данни към системата за верифициране. По думите на Маринов НЗОК има право на достъп до данните от тази система и не е нужно фармацевтите да бъдат натоварвани и с тази дейност.

В отговор на въпрос защо половината от аптеките верифицират лекарствата Маринов посочи, че това се дължи на липса на контрол и затова предлагат да се въведе ефективен контрол на верификацията, но не по начина, по който НЗОК го изисква. Ние предлагаме, ако аптеката не верифицира лекарствен продукт, НЗОК да не ѝ го плаща, посочи Маринов. Ние не сме контролен отговор, за да можем да накараме всички аптеки да верифицират лекарствата, които продават, каза още Маринов.

От НЗОК изпратиха писмо до БФС вчера, в което настояват за сключване на анекс до 31 май, като в този период преговорите между двете страни да продължат.

Десислава Пеева/БТА