© МВР Монтана

В хода на операцията са проверени 49 частни адреси, търговски и други обекти и места, за които има данни, че евентуално може да се извършва престъпна дейност – 19 търговски обекта, 7 заложни къщи и небанкови институции за предоставяне на бързи кредити, 13 сборища на лица с криминални прояви, 5 автоморги и депа за разкомплектоване на излезли от употреба автомобили и толкова пункта за изкупуване на отпадъци от черни и цветни метали.

Разкрити 8 престъпления и са извършени проверки на 240 автомобила и 287 човека, от които 15 с криминални прояви. Наложени са общо 50 санкции за установени административни нарушения, в това число и фишове по Закона за движение по пътищата. Издадени са 29 предупредителни протокола по чл. 65 от Закона за МВР.

Разкрити престъпления на територията на РУ Лом
- 35-годишен жител на град Лом е задържан за 24 ч. за притежание на наркотични вещества. При претърсване в дома му в крайдунавския град са намерени и иззети общо 7,4 кг суха тревна маса, реагирала при полеви наркотест на канабис. В помещение на имота са открити още семки от растението, четири електронни везни и оборудване за отглеждане на растения от вида на конопа - влагомер, трансформатор и други. При процесуално-следствените действия са иззети и полиетиленов плик със ситно нарязан тютюн, с общо тегло 550 грама, без бандерол, и незаконно притежаван газов пистолет "Еkol", кал. 8 мм, с пълнител и 8 боеприпаси. Разкрити престъпления на територията на РУ Монтана

- Служители на Участък Бойчиновци са заловили 29-годишен криминално проявен от село Лехчево, извършил кражба на инструменти и машини от частен имот в селото. Част от откраднатите вещи ще бъдат върнати на собственика. Сигналът за престъплението постъпил на 19.10.2024 г. от 60-годишен софийски жител. Той съобщил, че в дните от 17 до 19 октомври т.г. била взломена входната врата на къщата му, откъдето били отнети инверторен електрожен, инвертор, електрическа шлайф машина, полираща машина, поялник за ПВЦ тръби, портативна резачка на батерии; винтоверт, куфар с неопределен брой и размер свредла, бензинови резачка и тример, перфоратор, комплект кабели за подаване ток, електрошок и други.

- 4 пространствени куб. м. дървесина от вида "цер", немаркирани с контролна горска марка и без документи, доказващи законния им произход, са открити съвместно със служители на ТП ДГС Монтана в частен имот в село Габровница
. На собственичката на имота е съставен акт по Закона за горите.

Разкрити престъпления на територията на РУ Берковица
- прясно отсечени дърва за огрев от вида „елша“ са намерени в частен имот в град Берковица. Проверката е извършена след сигнал съвместно със служители на ДГС. На нарушителката е съставен акт по Закона за горите.

Разкрити престъпления на територията на РУ Вършец
- Три куб. метра дърва за огрев от вида габър, без документи за произход, са открити в два частни имота в град Вършец. На нарушителите са съставени актове по Закона за горите.