Шанков
Шанков © faktograf.bg

Мъжът често посягал на децата в отсъствие на майката, като поради тази причина, едното от тях – шестгодишният Ангел, избягал при баба си в с. Новоселци. На 07.05.2017 г. Георгиева отишла с кравите на паша, а Шанков останал в обора. След като изринал и почистил, той се върнал в стаята на стопанската постройка, където се намирали двете дъщери на Георгиева. Най-малката от тях - тригодишната Аксиния, се събудила и започнала да плаче. Момичето било родено недоносено, имало забавено развитие, не можело да ходи самостоятелно и да говори. Въпреки недоволството на Шанков, детето продължавало да плаче и той започнал да му нанася удари с ръце по главата и тялото. Осъденият съблякъл момичето голо, ударил го с желязната тръба по главата, вследствие на което то паднало. Побоят продължил с ритници и удари, докато тригодишната Аксиния спряла да диша и да реагира.

къщата на ужасите
къщата на ужасите

Шанков завил телцето на детето с яке и отишъл при свидетелка И., за да извика линейка, като се опитал да я заблуди, че момичето е паднало само от леглото.Пристигналият на място лекарски екип установил, че детето е мъртво, както и че по тялото и главата му има видими следи от насилие. Пред полицейските служители Шанков признал за стореното.

Първоинстанционната присъда е била постановена по реда на съкратеното съдебно следствие (подсъдимият е признал изцяло фактите в обстоятелствената част на обвинителния акт и се е съгласил да не се събират доказателства за това). С нея на Шанков е било определено наказание „доживотен затвор“, което поради съкратеното съдебно следствие е било заменено от съда с „Лишаване от свобода“ за срок от двадесет и пет години.

С въззивното решение на Софийския апелативен съд присъдата е била изменена, като при условията на съкратеното съдебно следствие наложеното на Шанков наказание е било намалено на двадесет и две години „Лишаване от свобода“. Съдът е приел, че то е адекватно по вид измежду предвидените алтернативи.

Подсъдимият е осъден да заплати на частния обвинител и граждански ищец - майка на жертвата, сумата от 80 000 лева, представляваща обезщетение за причинените в резултат от престъплението неимуществени вреди. Присъдата не подлежи на обжалване и протест -уточниха от държавното обвинение.