Както MediaNews преди време писа, около полунощ на 19-ти август през изминалата година, Боянов вървял по ул. „Христо Ботев” в Камено поле, носейки бутилка от 2 литра с бира и пушейки цигара. Бил определено в нетрезво състояние и без причина взел камък и го хвърлил към една от къщите, при което счупил прозорци.

Свидетел на тази случка станал живеещият на същата улица мъж, който го настигнал и попитал защо счупил стъклата. Между двамата възникнал скандал, при който Боянов заплашил мъжа, че ще го запали. По-късно през нощта той повторил заканата и казал на друг мъж от селото да предаде на любопитния съсед, че „тази нощ къщата му ще гори.”

Същата нощ Боянов влязъл през незаключена порта в двора на дома, обитаван от свидетеля на агресията му, приближил се до стопанската постройка, в която имало складирани 600 бали сено и ги запалил. Случайно минаващ по улицата мъж видял пожара, след което били уведомени пожарната и полицията, които пристигнали на местопроизшествието. Екипът пожарникари успял да потуши огъня, преди той да се разпростре и обхване цялата стопанска постройка.

От документите по делото и изготвената на досъдебното производство пожаро-техническата експертиза става ясно, че причината за възникналия пожар са умишлени действия. Стойността на изгорялата покривна дървена конструкция, унищожените цигли и капаци на постройката, както и балите сено възлиза на 1 855 лв. От Специализираната прокуратура съобщиха, че въпреки младата си възраст Боянов има множество присъди за предходни престъпления.
Подпалвачът вероятно ще обжалва присъдата пред Окръжен съд – Враца.