Можем само да гадаем какво възпитание имат тези две деца, в каква среда живеят и каква е ролята на семействата за тяхното поведение. Да се прави секс на тази възраст е прието в определена етническа група, но за всички раси и вероизповедания у нас е валиден Наказателният кодекс, когато има противозаконни действия. В случая казусът е по раздел "Разврат”. Там се разглеждат половите престъпления и се определят като умишлени и противоправни посегателства срещу половата неприкосновеност на личността. Пострадалата 13-годишна, понеже е малолетна, нейното съгласие няма значение и не изключва престъплението.

Недораслият сексуален маниак си е заслужил присъдата и тя е обективна. На база събраните доказателства нямало данни той да е лишил малката от възможност за самоотбрана, нито да я е принудил за секс със сила или заплашване. Дума не можело да става пък, да я е привел в безпомощно състояние. Явно изнасилването било извън казуса по делото. Макар двамата да са правили секс без принуда, без използване на сила, заплашване или използване на някаква друга форма на принуда, потентният младок ще понесе цялата строгост на чл. 51 ал. 1 от Наказателния кодекс, тъй като там е предвидено, че да се съвкупиш с лице, ненавършило 14-годишна възраст, е престъпление, дори момичето да е искало да го направиш.

Присъдата е постановена на 3 октомври и подсъдимият непълнолетен мъжкар може да я обжалва в 15-дневен срок. Законът е приложен с цялата му строгост. В него обаче има дупка. Тя може да се запълни, само ако се намери правен механизъм, според който да има санкции и за родителите на деца, извършващи такъв вид престъпление. Засега няма наказан родител.

Малолетната ни героиня не се е явила в съдебна зала, когато е четена присъдата на сексуалния й партньор. Нейната майка обяснила, че дъщеря й е в родилно отделение на врачанската болница и вече има бебе. Не било от подсъдимия. Още миналата година с него работили от Местната комисия за борба с противообществените прояви и май го стреснали, защото сам се отказал от връзката с момата. Явно е намерила друг мъж, който не е ползвал презерватив, забременяла е и едва навършила 14 години вече има дете.

Ето я "дупката" в закона. Майката, която се е жалила в съда, че детето й е насилвано, също е родила като непълнолетна. Другата й по-голяма дъщеря имала две раждания преди да навърши пълнолетие. При първото лекарите дори се усъмнили, че причината детето да е мъртвородено са били опити на непълнолетната да абортира с медикаменти и други бабини илачи.

Майката, чиято вина е основната, не я лови закона. А, трябва! Успяхме да научим, че родилката и бебето са настанени в социална институция. Срокът да се грижат там за нея и бебето и държавата да ги издържа е 6 месеца.

Какво ще се случи после? После остава валидността на поговорката, че крушата не пада по далече от дървото.