Жителите и местния управник се притесняват, че мостът е компрометиран и е опасен за ползване. След спирането на отсечката от Е-79 между Мездра и Лютидол трафикът е интензивен, а по моста преминават и камиони над 3.5 тона по направлението от Варна към Видин.

По конструкцията на моста няма дефекти, но се е свлякъл земен насип от едната страда, поради което в момента пътното платно е стеснено, поясниха от Областно пътно управление – Враца.

Множество сигнали са изпратени от кмета на селото до различни институции, за да бъде навременно решен проблемът с компрометираното съоръжение. Алексиева поясни още, че жителите настояват да бъдат поставени повдигнати пешеходни пътеки, с оглед намаляване на скоростта на преминаващите МПС.

За MediaNews директорът на Областно пътно управление (ОПУ) - Враца – инж. Веселин Николов каза, че е изпратил предложение до АПИ за спиране на трафика на тежкотоварни автомобили през селото. Ако се стигне до подобна мярка, трафикът към Дунав мост 2, който сега преминава през Горна Кремена, ще бъда пренасочен през второкласния път между Криводол – Борован – Бяла Слатина и Плевен.

Припомняме, че през март тази година Агенция "Пътна инфраструктура" обяви обществена поръчка за изработване на технически проект и строителство на нов мост на третокласния път Роман – Мездра в с. Горна Кремена. По последни данни от Областната пътна агенция във Враца вече има избрана фирма изпълнител, но договор все още не е подписан.

Съществуващият мост е зидано сводово съоръжение с устои от каменна зидария, а връхната му конструкция е с множество пукнатини и разрушения по зидания свод. По проект е планирано разрушаване на съществуващото съоръжение и изграждането на ново. Въпреки това директорът на Областното пътно управление във Враца е предложил мостът да бъде разширен и да се запази основната му конструкция, която е способна да издържи на натоварен трафик.

Инж. Веселин Николов изказа благодарност към Районното управление на полицията в Мездра и конкретно към директорът му Красимир Митов за навременното съдействие и коректно отношение.