Пилешко месо
Суровото и недосготвено пилешко месо може да е заразено с бактериите
кампилобактер и салмонела. Готвенето ги унищожава, така че трябва да се
постараем кулинарният процес да бъде доведен докрай. Освен това трябва
да избягваме контакта на сурово пилешко месо с други повърхности, за да
не заразим и тях, съветват експертите.
Яйца
Яйцата също могат да бъдат заразени с бактерията салмонела. За да се
предпазим от заразяване, птичият продукт също трябва да се приготвя
старателно. Препоръчително е да се въздържаме от храни, които съдържат
недосготвени или сурови яйца, например майонеза или салатен дресинг.
Зелени листни зеленчуци
Тъй като често се консумират сурови, зелените листни зеленчуци крият
опасност от зараза с ешерихия коли. Старателното им измиване намалява
риска от съприкосновение с вредната бактерия, както и от попадането на
химически пестициди в организма.
Сурово мляко
Непастьоризираното мляко крие по-висок риск от зараза с бактерии
като ешерихия коли, салмонела и листерия в сравнение с млякото, загрято
до степен, при която те загиват.
Сирене
Често откривана в сиренето е бактерията златист стафилокок. Тя е
устойчива на топлина, така че най-добрият начин да избегнем зараза с нея
е да съхраняваме продукта при температура под 5 градуса Целзий.
Източник: БТА
