Покачването на цените до рекордно високи месечни стойности се случи, след като Русия нахлу в селскостопанската сила Украйна и едновременно с други кризи.

Цените са се понижили с 20,5 % от март миналата година след 12-и пореден месечен спад, заяви Организацията по прехрана и земеделие (ФАО), специализирана агенция на ООН.

При публикуването на последните си данни, проследяващи месечните промени в международните цени на хранителните стоки, ФАО заяви, че храните остават скъпи, особено за развиващите се страни, силно зависими от вноса.

Спадът на базисните цени е "обусловен от понижението на световните търговски котировки на зърнени култури и растителни масла", съобщава агенцията.

Индексът на ФАО е със средна стойност 126,9 пункта, което е с 2,1% по-малко от края на февруари и с 20,5% по-малко от март 2022 г.

"За спада допринесе съчетанието от достатъчно доставки, слабото търсене на вносни стоки и разширяването на Черноморската инициатива за зърно.", се посочва в доклада.

Сделката, договорена от Турция и ООН, позволява на Украйна - един от най-големите производители на зърно в света - да изнася зърно през безопасен коридор в Черно море.

Споразумението беше договорено след руската инвазия през февруари 2022 г., която блокира 20 млн. тона от украинското зърно в пристанищата.

„Поевтиняването се дължи на международните цени на пшеницата, които се понижиха със 7,1%, най-вече заради силното австралийско производство и подобрените условия на посевите в държавите от ЕС, но също така и заради големите руски доставки и "продължаващия износ от Украйна от нейните черноморски пристанища", според ФАО.

Рекордната бразилска реколта също е довела до спад в цените на царевицата с 4,6%.

Цените обаче „остават много високи и продължават да се увеличават на вътрешните пазари, което поставя допълнителни предизвикателства пред продоволствената криза… особено в развиващите се страни, които са нетни вносители на храни“, предупреди главният икономист на ФАО Максимо Тореро.