Пред съда обвиненият Кирил Кирчев заяви, че желае по-бързо да бъде транспортиран в Италия, за да съдейства на разследващите органи там за изясняване на ситуацията и че няма никаква вина. Адвокатът му Нацол Георгиев заяви за БТА, че Кирил Кирчев няма нищо общо с група за трафик на хора и склоняване към проституция, каквито обвинения има към него в Италия. Според Георгиев подзащитният му повече от 15 години извършва превоз на българи от Лом и северозападна България до град Лече в Италия. Той лично шофира микробуса с пътници към Италия, но това не значи, че склонява някого насила да се качи при него или да проституира. Кирил Кирчев има легален бизнес, заяви Георгиев.

След издадени европейски заповеди за арест от съдебните власти в Италия на 11 март в Лом бяха задържани четирима души – трима мъже и една жена. Прокуратурата поиска от съда в Монтана постоянно задържане под стража и такава мярка беше взета на 15 март. Предстои съдът в Монтана да се произнесе и по искането за екстрадиция на задържаните в Италия.

Според обвиненията четиримата са част от престъпна група от 22-мa души, обвинени в трафик на хора, противозаконно лишаване от свобода и склоняване към проституция.

От Съдебната палата в Монтана припомниха за БТА, че през миналата година съдът разгледа няколко подобни искания за екстрадиция на обвинени в престъпления в чужбина българи от региона. В повечето случаи екстрадицията беше разрешена, но в някои беше отказана, поради опасност от репресии на религиозна и политическа основа.