До момента беше забранена продажбата на райски газ на лица под 18 години, а с промените се въвежда пълна забрана за продажба на физически лица, извън случаите на еднолични търговци, чийто предмет на дейност включва продажбата на райски газ на търговци. Предвидена е и забрана за рекламата на диазотен оксид (райски газ) в онлайн платформи.

Който наруши забраната за продажба на т.нар. райски газ на физически лица се наказва с глоба от 5000 до 10000 лв., а при повторно извършване на същото нарушение – от 10000 до 20000 лв. Когато нарушението е извършено от едноличен търговец или от юридическо лице, се налага имуществена санкция в размер от 20000 до 30000 лв., а когато нарушението е извършено в обект – заведение за хранене и развлечения, както и при повторно извършване на едно и също нарушение – от 30000 до 40000 лв. и затваряне на търговския обект.

С измененията в Закона за здравето се задължават медицинските и немедицинските специалисти да въвеждат електронни данни за всяка извършена от тях дейност на пациента. Регламентира се възможността диагностични, лечебни, рехабилитационни и профилактични дейности да бъдат предоставяни от разстояние, както и да се оказва медицинска помощ чрез мобилни кабинети. Предвижда се министърът на здравеопазването да издаде наредба за реда за оказване на медицинска помощ от разстояние. Разпоредбите, свързани с упражняване на телемедицина, влизат в сила от 1 април 2025 г.

В Закона за лечебните заведения депутатите записаха, че болниците могат да извършват мобилни профилактични и скринингови дейности в труднодостъпни и отдалечени райони чрез мобилни структури. Текстовете, свързани с мобилната медицина, влизат в сила от 1 януари 2026 г.

Източник: Дарик