За да е задължителен вотът от референдума, избирателната активност трябва да е по-висока, отколкото на последните парламентарни избори, когато гласуваха 3 500 585 граждани, обясниха от ЦИК още в деня на допитването.

Резултати от референдума при обработени 100.00% протоколи на СИК в РИК показват, че на първия въпрос "Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?" с „Да" са отговорили 71.94%, с „Не" - 16.06%; 9.49% - Без еднозначен отговор; 2.52% са недействителните бюлетини.

На втория въпрос "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?" с „Да" са отговорили 61.89%, с „Не" - 25.96%; 9.64% - Без еднозначен отговор; 2.52% са недействителните бюлетини.

На третия въпрос "Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?", с „Да" са отговорили 72.16%; с „Не" - 15.02%; 10.31% - без еднозначен отговор; 2.52% са недействителните бюлетини.

Когато в гласуването са участвали по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание, но повече от 20 на сто от гражданите с избирателни права, и ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума, предложението, предмет на допитването, се внася в Народното събрание, за да вземат депутатите решение.Така въпросите от провелото се в неделя допитване ще бъдат разгледани от народните избраници.

Източник:dariknews.bg