© Община Мездра

С тържествена реч, кметът на Мездра – Иван Аспарухов поздрави своите съграждани: „Днес почитаме св. Георги Победоносец. Вече 30 години този верен Христов воин е закрилник на нашия град, каза в словото си при откриването на празниците кметът на Мездра Иван Аспарухов. Нека да измолим от него Божията благословия и той да продължи да ни закриля!
Радвам се, че по време на Празниците на културата "Мездра-май" ще имаме възможност отново да бъдем заедно. А това е най-ценното нещо, което може да съществува между хората.
Ето защо нека измолим от Христа да ни изпрати своя храбър воин - да бди над нашия град, над вас и вашите семейства, да бъдем живи и здрави! На добър час!“

Градът отново се превърна в пъстра еуфория от вълнение, под звуците на гайди, песни и танци. Хората усетиха празничното настроение, загубило се през последната година.

Кулминацията на честването на Деня на Мездра бе концерт на популярния народен певец Николай Славеев и Музикална формация „Жарава“ към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, чиито произведения съчетаваха фънк, джаз и поп с български фолклорни инструменти и гласове, както и традиционни фолклорни произведения с иновативно звучене.

Стотици жители и гости на града имаха възможност да се насладят на незабравимите български песни, които будят връзката с корена и родната земя. Затова тези емблематични празници са станали неизменна част от културната история на железничарския град.

Автентичният български фолклор огласи града и празника продължи с кръшни хора, извити на Площад „България“.

В навечерието на 5-ти май, мездренчани се насладиха на изпълненията на танцовите ансамбли „Мездра“ и „Пъстрина“ – Монтана, танцов състав „Хемус“ – Враца и неповторимите изпълнения на музикална група „Мистик“.

© Община Мездра