Забавянето идва след очаквана месечна дефлация през декември в размер на -0.3% спрямо предходния ноември. Дефлация на месечна база бе отчетена и през ноември спрямо октомври, като тогава понижението бе в размер на 0.1.

Най-голям принос в спада на хармонизирания индекс на потребителските цени има енергията, където поскъпването възлиза на 25.7% на годишна база през декември спрямо 34.9% месец по-рано. На месечна база цените на енергията записват спад от 6.5%, сочи оценката на Евростат.
Годишната инфлация при храните и алкохолните напитки – другият основен елемент зад рекордното ускорение на инфлацията, възлиза на 13.8% през декември спрямо 13.6% през ноември. Според експресните оценки, най-високата годишна инфлация в еврозоната се отчита в Латвия (+20.7%), Литва (+20%) и Естония (+17.5%).

Най-ниска годишна инфлация се очаква в Испания (5.6%), Люксембург (+6.2%) и Франция (+6.7%). Месечна дефлация през декември се очаква в 12 от 19-те страни членки на еврозоната. Годишната инфлация в Германия, най-голямата европейска икономика, ще достигне 9.6% през декември, като на месечна база се очаква дефлация в размер на минус 1.2%.

Източник: actualno.com