По време на такива бури полярните сияния могат да се спуснат в САЩ чак на юг до Айдахо и Ню Йорк (геомагнитна ширина 50 градуса). Изригването е регистрирано от космическия апарат Solar Dynamics Observatory на НАСА и учените смятат, че на нашата звезда може да се очакват поредица от подобни изригвания през следващите дни.

През изминалата седмица учените регистрираха и нарастване на слънчевото петно AR3085, което се е увеличило толкова много, че е станало колкото нашата планета. Експертите по космическо време прогнозираха, че няма да има големи слънчеви изригвания до 27 август. Но тези изригвания са невероятно трудни за прогнозиране, затова не е изненадващо, че прогнозата за последното не съвпадна малко с датите.

Смяташе се, че на Слънцето ще се появи изригване от клас C, което не е толкова силно, колкото изригване от клас M, въпреки че може да причини слаби геомагнитни бури на Земята. Според учените след година и половина Слънцето ще достигне пика на своята активност като част от своя 11-годишен слънчев цикъл.

Засега космическите апарати, които наблюдават нашата звезда, регистрират приближаване до този слънчев максимум, който се характеризира с увеличаване на броя на слънчевите петна и изригвания.

Учените обясниха дали трябва да се страхуваме от слънчевите изригвания и плазмени потоци, които летят към Земята. Експертите разказаха дали тези явления на космическото време могат да унищожат целия живот на планетата, ако имат разрушителна сила.

Източник: actualno.com