На официална церемония бяха обявени победителите в тазгодишното издание. Награждаването съвпадна с отбелязването на Деня на книгата и края на традиционния „Маратон на четенето”.

Културното събитие бе открито с литературно-музикална програма, представена от децата от група „Приказен свят“ с ръководител Валентина Цекова, при Център за подкрепа за личностно развитие, които представиха драматизация на „Приказка за добротата“, „Бабата и мечката“ и „Най-хубавото“ и вокална група „Детски свят“ с ръководител Анета Петкова.

Конкурсът се проведе в три раздела – „Художествена проза“, „Поезия“ и „Краезнание“. За първа година той не беше анонимен. В него участваха 15 автори с 18 творби от Мездра, село Зверино, Враца, Видин, София и Бургас.

Те бяха оценени от жури с председател Валентин Вълчев, Валентина Цекова и Мирослав Гетов. Наградите на победителите връчи Валентин Вълчев - председател на Читалищното настоятелство. В раздел „Поезия“ спечели Рени Митева със стихотворението посветено на града - „Нощ над Мездра“. При раздел „Художествена проза“ – Дарина Цветкова с творбата си „Глътка живот или...“. В раздел „Краезнание“ с поощрение бе Светла Кръстева за произведението си „Те, Аристократите“. Журито присъди и още две поощрителни награди в раздел „Поезия“ на единайсетокласничката в СУ „Иван Вазов“ - Мездра Силвия Йолова за стихотворението ѝ „Неделя“ и Калин Топалски с „Жив си още, поете“, посветено на Христо Ботев.

Всички автори получиха грамоти за участие, а победителите в трите раздела и парични награди.