Неда Узунколева, студентка в IV курс в специалност „Журналистика“, пише като завършен журналист, умеейки да съчетава познанията си с лекота на изразяване. Въпросите, които задава, са трудни, но тя успява да им отговори с непретенциозен и изчистен език. „Може би да изразяваме мнение, в което сме убедени, не е наше право, а задължение“, пише Неда. А когато това мнение е и добре аргументирано, както в нейния случай, всички печелим, а Неда печели заслужено отличие в конкурса.

Другите трима победители от конкурса са студенти в I курс, като така наградените стават общо четирима, с един повече от първоначално предвиденото. Кристина Димова, студентка в I курс, специалност „Журналистика“, засяга особено трудната тема за национализма като предизвикателство пред Европа и предоставя Европейския съюз като негов „антидот“. „Национализмът е сладък бонбон, от който много лесно може да ти стане горчиво“, пише Кристина, „Избирам Европа, защото вярвам, че мъдростта е най-добрият избор. Тя не е захарен памук, но и ние не сме на панаир“. Със зрялост и мъдрост студентката в I курс спечели журито и своето отличие.

Ваня Гривова, студентка в I курс, специалност „Журналистика“, впечатлява с разбирането си на предизвикателствата, пред които е изправен Европейският съюз. Есето на Ваня показва много познания, а тя съумява да изреди успехите и трудностите за европейския проект с дълбочина. „Аз знам, че имам силата да избера Европа такава, каквато искам да бъде, и такава, каквато е – антична, сложна, културна и обединена в своите различия“, е посланието на Ваня.

Михаил Митев, също студент в I курс, специалност „Журналистика“, залага на лична и емоционална история, съпоставяйки миналото на България с възможностите, които младите хора имат благодарение на Европейския съюз. „Това е моята Европа. Продължение от атласа на баба до моите ученически срещи с различни култури по проекти като Коменски и Еразъм“, пише той. Михаил представя онези млади хора, които гледат на Европейския съюз прагматично и реалистично, като нещо, което предлага както възможности, така и предизвикателства и което предоставя личен избор, но и поемане на отговорността за него.

Победителите в конкурса ще придобият практически опит в журналистиката и преки впечатления от работата на медиите при отразаване на дейността на ЕП.

Победителите в конкурса за есе ще бъдат наградени с посещение на Европейския парламент в Страсбург и ще имат възможността да присъстват на една от пленарните сесии като част от организирана група журналисти. Те ще бъдат прикрепени към екипите на телевизионни, радио и печатни медии, което ще им позволи да придобият практически опит в журналистиката и преки впечатления от работата на тези медии. На победителите ще бъде дадена възможността да работят по теми от пленарната сесия на Европейския парламент, като материалите, които подготвят, може да бъдат публикувани в българската преса.