Поводът за тази среща с екипа на ПГ „Ал. Константинов“ бяха инструкциите на МОН за действия при кризисни ситуации, разпространени във всички учебни заведения, породени от трагичните събития в началото на този месец в Белград.

Иван Михайлов е роден в град Мездра, където завършва и средното си образование в Политехническа гимназия (ПГ) „Димитър Благоев“, днешното СУ „Иван Вазов“. Участвал е в умиротворителните мисии в Ирак, понастоящем е инструктор по специална подготовка на въоръжените сили.

Двамата професионалисти представиха спецификата и профила на т.нар. „активен стрелец“ понятие въведено след поредицата трагични случаи на масови убийства в учебни заведения в САЩ, Русия и други страни.

Бе представен психологичният профил на т.нар. „активен стрелец“, както и признаците, по които биха могли да се разпознаят особено при тийнейджърите в училищна възраст. За целта двамата специалисти бяха подготвили богат видео материал с различни случаи на масови убийства от ученици в училища в Русия, САЩ, Норвегия, Китай, Сърбия, както и последният случай у нас на въоръжен ученик в софийската френска гимназия.

Дамата лектори запознаха служители на гимназията с основните правила за действие при възникнали кризисни ситуации, както и в случаите на взети заложници.

На срещата семинар присъстваха началникът на РУП – Мездра комисар Красимир Митов, ст. инспектор Калин Николов и Силвия Петкова – председател на МКБППМН в Мездра.