В обучението ще участват служители на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, Центъра за професионална квалификация - РДПЗН - Монтана, РДПБЗН – София, Пазарджик, Силистра, представители на Националната асоциация на доброволците на Република България, община Вълчедръм, община Свиленград и клуб „Пещерно спасяване”.
Немски експерти по пожарна безопасност и защита на населението ще представят на българската делегацията Централата за предоставяне на съоръжения за гражданска защита при бедствия и катастрофи в Майнц, планирано е и посещение на доброволно формирование в град Трир.
Целта на инициативата е да се обмени опит при организацията и обучението на добровлците работещи в сферата на пожарната безопасност и защитата на населението.
Координатор на семинара е Федералната агенция за Техническо подпомагане в град Бон, Германия.
Инициативата е организирана в резултат на сътрудничеството ГДПБЗН и Училището по пожарна безопасност и защита на населението в град Кобленц, в резултат на което се повеждат двустранни експертни посещения за обмен на опит и повишаване на квалификацията на служителите по ПБЗН.
Представители на Училището по пожарна безопасност и защита на населението в град Кобленц, Сдружението на противопожарните служби и младежките противопожарни формирования от провинция Райнланд-Пфалц, Германия, посетиха Центъра за професионална квалификация – РДПБЗН – Монтана през месец юни 2017 г., за обмен на опит при подготовката на доброволците