Вносителят на докладната - кметът Генади Събков, заяви, че изтеглянето на банков кредит е единственият разумен вариант за погасяване на това задължение. В мотивите си той изтъкна, че предложението е съобразено с финансовото състояние и възможности на Община Мездра и че няма друга алтернатива за връщане на стария борч към държавата.

Срещу поемането на новия дълг се обявиха от ПП АБВ, ГЕРБ и "Народен съюз". Николинка Кътовска (АБВ) подчерта, че кметът на общината не е изпълнил предходните три решения на Общинския съвет за безлихвения заем. Тя акцентира върху липсата на комуникация между Общинската администрация и съветниците по този въпрос и за пореден път опроверга твърденията на градоначалника, че с отпуснатия заем са били изплатени финансови корекции по проекта за пречиствателната станция.

Председателят на Общинския съвет Яна Нинова (ГЕРБ) и Огнян Петров („Народен съюз”) зададоха конкретни въпроси на Събков относно твърденията му, че е върнал стари задължения в размер на 4,2 млн. лв., както и за финансовото състояние на общината в момента, на които получиха ехидни полoвинчати отговори.

"Управленските решения през последните 3 години бяха само Ваши и затова отговорността за тях е Ваша, заяви Нинова и допълни: "Има въпроси, които постоянно задаваме, но не получаваме отговори".

"Три години се наслушах на една финансова гимнастика от страна на г-н Кмета, каза от своя страна Петров. Ние няма да подкрепим този кредит, защото нямаме доверие към Вас за начин, по който управлявате общината".

Подкрепа за предложението изразиха от БСП и независимата Десислава Костова.

С 10 гласа "за", 7 "против", 3-ма "въздържали се" от присъстващите в залата 20 съветници Общинският съвет не разреши на Община Мездра да изтегли банковия заем от близо 1,7 млн. лв. "За" гласуваха шестимата съветници от БСП, Каролина Кьолер и Мирчо Мирчев ("Либерален алианс"), Десислава Костова и Надежда Йорданова (независими). Единодушно "против" бяха съветниците от АБВ и "Народен съюз", а Яна Нинова и Ивайло Тошев(ГЕРБ), както и Катя Йотова (независим) се въздържаха.