Непосредствено преди сесията председателят на Общинския съвет Яна Нинова огласи декларация от групите общински съветници от коалиция "Народен съюз', ПП АБВ и ПП ГЕРБ в подкрепа на традиционното провеждане на Националния фолклорен събор "Де е българското" в Туристически комплекс "Дядо Йоцо гледа".

"Тази година сме свидетели как без никакво обяснение, по едноличното решение на кмета на община Мездра - инж. Генади Събков, превърналия се в традиция Национален фолклорен събор „Де е българското” в комплекс "Дядо Йоцо гледа", с. Очиндол е на път да бъде заличен", се казва в декларацията.

Мартенската сесия ще се запомни и с това, че за пръв път от началото на мандат 2015-2019 г. близо половината от 13 докладни, вносител на които беше Събков, не получиха картбланш. Общинският съвет не прие годишния отчет на Програмата за опазване на околната среда в община Мездра, годишния доклад за наблюдение на изпълнението на Общинския план за развитие на община Мездра (2014-2020 г.), средносрочната бюджетна прогноза на община Мездра за периода 2020- 2022 г., както и разрешенията за изработване на проекти за нов ПУП - План за регулация на селата Моравица и Руска Бела.

Местният парламент не разреши също да бъдат отписани задълженията на "МБАЛ - Мездра" ЕООД към Община Мездра в размер на около 33 000 лв. за изразходвана електрическа енергия през 2013 - 2015 г.

Разгорещена дискусия предизвика жалба от „Роял“ ООД за актуализиране на схемата за разполагане на преместваеми обекти, като тя се допълни с предвиждане за поставяне на маси и столове за сервиране на открито през летния сезон от страна на Кафе-аперитив "Роял".

В хода на дискусията така и не станаха ясни мотивите, с които през 2018 г. Експертният съвет към Община Мездра е изключил от въпросната схема само местата за сервиране на открито, отслужващи търговската дейност на това заведение.

Николинка Кътовска (АБВ), д-р Ивайло Тодоров (ГЕРБ) и Георги Валентинов ("Народен съюз") отправиха конкретни въпроси към Събков, на които не получиха еднозначни отговори, а Яна Нинова (ГЕРБ) възрази остро срещу опитите на градоначалника да въвлече Общинския съвет във "войната", която той води от 3 години с "Роял' ООД, определяйки това като "безумие".