В бюлетина на полицията от петък не беше съобщено чия е изгорялата кола /дори с инициали, както информират от МВР/, макар че собственикът лично е подал сигнала. Бързо се разбра сред обществеността /от съседи и близки на собственика/, че „Лексуса” е на общинския съветник от групата на БСП – Враца, Мирон Драганов.

Тази сутрин по телевизия bTV, кметът на Враца Калин Каменов изказа мнение по случая. Той потвърди, че местният парламентарист в последно време бил принуждаван по всякакъв начин да напусне ОбС-Враца. Кметът допълни, че "Мирон Драганов е сред стойностните хора в Общинския съвет на Враца. Почтен човек с лично мнение. Макар да е представител на опозицията, винаги разсъждава градивно и думите му се приемат с уважение. Явно този тип независими политици предизвикват неудобство дори сред своите съпартийци в БСП."

Освен вербални, заплахите към Драганов са били и писмени и свързани с палеж. Според тях, първо щял да пламне популярният му магазин за месо. Няколко дни след това Драганов намерил туба с бензин под автомобила си. Той подал жалба по надлежния ред, но полицията не успяла да намери автора на заплахите и прекратила разследването си след месец.

Потърпевшият е дал сведения в полицията, където се работи по разкриване на извършителя. След палежа на автомобила общинските съветници от СДС Ирина Иванова и Румен Петков публикуваха в социалната мрежа позиция, с която осъждат акта на насилие срещу колегата им Мирон Драганов.

„Недопустима е всяка пряка или непряка намеса в свободното формиране на волята на един общински съветник. Всеки от нас е избран с гласовете на жителите на община Враца именно, за да отстоява свободно интересите на гражданите и обществото. Видимо някой още не е разбрал, че времето на въоръжената съпротива и тежка нелегалност са отминали безвъзвратно. Политическият дебат трябва да се води с лице и достойнство, на идейна, а не лична или бизнес основа, базирана на компромати, закани и среднощни команди, целящи намесата на прокуратурата. Конституцията трябва да се уважава, а не при конюнктурна възможност услужливо да се погазва с мълчаливото съгласие на мнозина. Общинският съвет е място за работа в конструктивен диалог, а не за страх и натиск.

Вярваме, че колегите в най-старата партия в ляво, имат достатъчно сили и опит да разрешат всеки възникнал помежду им спор по демократичен и цивилизован начин. Другото е за други времена.”- пишат съветниците от групата на СДС.

Председателят на Общинския съвет във Враца, д-р Владимир Христов беше категоричен в своята позиция по случая: "Всеки законно избран общински съветник има право и трябва да действа съгласно собствената си съвест и вижданията на политическата сила, към която принадлежи. Неговият глас представлява гласовете на врачани, които са го избрали. Призоваваме компетентните органи в най-кратък срок да разкрият извършителите и поръчителите на това престъпление, за да гарантират нормалната работа на местния парламент. Това е в интерес на цялото общество".