снимката е илюстративна
снимката е илюстративна

Терените са проверени и е установено, че в землището на село Ерден, община Бойчиновци има купчини земни маси, примесени с отпадъци, но по време на проверката не са установени хора, изхвърлящи отпадъци на терена. Дадено е предписание на кмета да се разчисти и при последваща проверка е установено, че сметището е изчистено преди дадения краен срок.

В землището на община Монтана, при с. Долно Белотинци, в част от имот е имало нерегламентирано замърсяване с битови и строителни отпадъци, а в друг - общински имот, е имало изхвърлено и електронно оборудване. Към проверката не са установени хора, изхвърлящи отпадъци. На кмета е дадено предписание за разчистване. На 31 юли на терените е извършена междинна проверка и е установено, че голяма част от отпадъците са изчистени и чистенето продължава. При следваща проверка е установено, че двата имота са почистени.

Теренът в землището на село Горно Церовяне е частна собственост, на която е имало строителни и битови отпадъци. Към проверката не са установени хора, изхвърлящи отпадъци. Собственикът на имота е установен и му е дадено предписание за разчистване.

Санкциите за неизпълнение на предписанията за физически лица достигат до 10 хил. лв., а за юридически – до 20 хил. лв.

В община Монтана са разчистени 41 поземлени имоти и апелираме гражданите да проявят отговорност към околната среда и да изхвърлят отпадъци на определените места, каза още Димитров и припомни, че депонирането на отпадъци в област Монтана е безплатно.