От Община Вършец напомнят, че всеки гражданин носи лична отговорност при използването на открит огън и спазване на правилата за пожарна безопасност. От администрацията призовават за стриктно спазване на разпоредбите на Закона за горите в частта за отговорността при нарушения, с които се създават условия за възникване на пожари в горски територии.

Три пъти от началото на месеца, над квартал "Изток" във Вършец, горяха сухи треви и храсти, в недостъпна планинска местност. Двама пожарникари пострадаха, като единият е със счупени три ребра. От Общината напомниха, че се налагат глоби при паленето на огън на открито на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските територии. За физическите лица санкцията е до 500 лева, а предвидената имуществена санкция е до 1000 лв. За юридически лица, при които се установи нарушение, глобата е в двоен размер.

При нарушения на разпоредбите за защита на горските територии от пожари и за спазване на пожарна и аварийна безопасност, освен наказанията по чл. 270 от Закона за горите, в случай че деянието се определи за престъпление, отговорност за него може да се търси и по Наказателния кодекс. Той предвижда до 8 години затвор за причинен пожар в гората и до 10 години за инцидент, причинил щети в защитени територии. При пожар незабавно подайте сигнал на тел. 112, напомнят от Община Вършец.