Във връзка с измененията в Закона за местните данъци и такси и Наредбата за реда за изготвяне и образеца на план-сметката за относимите разходи за извършване на дейностите по предоставяне на услугите, за които се заплаща таксата за битови отпадъци Община Видин започва кампания за нов начин на изчисляване на таксата. Кампанията е за участие в пробно измерване на количество изхвърлен битов отпадък от жилища с ниско застрояване и ще се проведе на територията на областния град.

Община Видин ще предостави 20 безплатни съда за изхвърляне на битов отпадък от 0,24 куб. за срок от 14 календарни дни в периода от 17 юни до 01 юли. Съдовете ще бъдат извозвани според графика за Общинското предприятие „Чистота, озеленяване и благоустройство“ в съответния район.

Желаещите доброволци могат да подават заявления в свободен текст в Центъра за административно обслужване или по имейл в срок до 14 юни. Основните критерии за участие са имотът да е къща с оградено дворно пространство и да се намира на територията на град Видин.

Наредбата за реда за изготвяне и образеца на план-сметката за относимите разходи за извършване на дейностите по предоставяне на услугите, за които се заплаща таксата за битови отпадъци, и за начина на изчисляване размера на таксата при прилагане на основите, предвидени в Закона за местните данъци и такси, е приета с постановление на Министерски съвет на 4 април тази година, сочи справка на сайта на Министерството на финансите.

В нормативният документ е записано, че водеща основа за определяне на размера на таксата е количеството на битови отпадъци. Определени са три варианта за плащане на такса "смет" на принципа количество изхвърлен боклук, като всяка община ще решава кой начин да прилага. Единият е с торби, другият - на база вместимост на контейнерите за отпадъци, а третият – на човек от домакинството, се казва още в наредбата.