© Община Видин

В рамките на Европейските дни на наследството Регионален исторически музей (РИМ) – Видин се включва с изложбата „Промишлеността на Видински окръг в периода на социализма“. Експозицията бе официално открита днес в музей „Кръстата казарма“. Сред присъстващите бе Цецка Цокова - старши експерт „Информация и реклама в туризма“ в Община Видин, която връчи на директора на културната институция д-р Христина Кирилова поздравителен адрес от името на кмета д-р Цветан Ценков. Чрез фотографии и предмети от продукцията на бившите заводи се показват технологичните иновации през този период. Автор на експозицията е д-р Петя Иванова. Посетителите имат възможност до 22 септември да разгледат безплатно както новата изложба, така и останалите, намиращи се в музея.

Друго събитие, с което ще бъдат отбелязани Европейските дни на наследството, е Седмата международна конференция за римските дунавски провинции на тема „Граничен ландшафт по Дунав“. Тя се организира от Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките (НАИМ при БАН) в партньорство с Лабораторията за проучвания и изследвания на древните дунавски провинции на Университета на Ферара, Италия, Община Видин и Регионален исторически музей – Видин.

Тази година Европейските дни на наследството се провеждат под наслов „Наследство от маршрути, мрежи и връзки“. Те се организират от 1985 г. съвместно от Европейския съюз и Съвета на Европа и са една от европейските културни прояви с най-широко участие. По време на Европейските дни хиляди паметници и обекти отварят вратите си, като някои от тях обикновено са затворени за обществеността през останалата част от годината. Това дава възможност на хората да се наслаждават на безплатни посещения, да научат за общото си културно наследство и да бъдат част от опазването на европейското наследство за настоящите и бъдещите поколения. Мащабната инициатива осигурява достъп на повече от 20 млн. души годишно до хиляди рядко отворени обекти и уникални прояви.