© Община Видин

Програмата на републиканския шампионат по приложно колоездене започна с техническа конференция. В ОУ „Иван Вазов“ участниците решаваха листовки за правилата на уличното движение, тест за безопасно движение по пътищата и отборен тест-пъзел с пътни знаци. Отборите демонстрираха и умения по оказване на първа долекарска помощ, за което получиха награди, осигурени от БЧК – Видин.

Официалното откриване на състезанието се проведе на пл. „Бдинци“. С приветствия към състезателите се обърнаха Емилия Николова – началник отдел „Хуманитарни дейности“ в Община Видин, и Николай Николов – председател на Съюза на българските автомобилисти във Видин. Те пожелаха успех на всички и да бъдат внимателни, когато са участници в пътното движение. Изпълнители от НЧ "Светъл ден-2009" - гр. Видин отправиха музикален поздрав.

Състезателната част стартира на специално обособени пунктове на площад „Бдинци“ и парк „Рова“ до „Стамбол капия“. Отборите премериха сили в майсторско управление на велосипед на специално инсталиран полигон по пътна безопасност, включващ различни знаци и маркировки. След това участниците демонстрираха и уменията си за правилно каране в обособено автоградче.

В рамките на турнира бяха връчени традиционната Купа на кмета и предметни награди.

Организатори са Община Видин, СБА – Видин, Български червен кръст, сектор „Пътна полиция“ – Видин.