Фестивалът на средновековните традиции, бит и култура "Мездра - Калето" е номиниран в категорията "Туристическо събитие", наред с още 34 сродни събития, които се реализират у нас, а Археологически комплекс "Калето" - в категорията "Туристическа атракция/ обект“, където ще се конкурира с още 23 туристически обекти и атракции.

Категориите във второто издание на Годишните награди в туризма са общо 16. И тази година гласуването се осъществява онлайн на платформата tourismawards.bg.

Почитателите на културно-историческия туризъм могат да подкрепят обектите и събитията, с които се популяризира нашия роден край, на следните адреси:

tourismawards.bg/cat/turistichesko-subitie - Фестивал на средновековните традиции, бит и култура (претендент за "Туристическо събитие“ на 2017 г.")

tourismawards.bg/cat/turisticheska-atrakcia - Археологически комплекс "Калето" (претендент за "Туристическа атракция/обект" на 2017 г.

tourismawards.bg номинация на Община Мездра за "Община на 2017 г. за културно-исторически туризъм".

Нека бъдем по-активни в гласуването, за да превърнем Община Мездра в предпочитана културно-туристическа дестинация, апелират от Общинската администрация!

Миналата година Община Мездра беше номинирана в четири от 16-те категории на конкурса "Годишни награди в туризма 2016”. Най-сериозна бе конкуренцията в категорията "Туристическа атракция/ обект", където кандидатите за приза бяха 20. Сред тях бе и Археологически комплекс "Калето”. В крайното класиране АК "Калето" зае девето място с 1.55% от вота на гласувалите. Отличието спечели Късноантичната и средновековна крепост "Туида" - Сливен с 23.21%.

Също на девета позиция през 2016 г. се нареди Фолклорният събор "Де е българското“ в категорията "Духът на България”, където номинациите бяха 15. Съборът край Очин дол събра 4,54% от гласовете, а първа награда заслужи Националният фолклорен събор "Леденика" с 19,62%.

В категорията "Специализиран туризъм” Фестивалът на средновековните традиции, бит и култура "Калето - Мездра“ бе класиран на осмо място в конкуренцията на 10 сродни събития. Фестивалът на "Калето - Мездра" получи 5.64%, а отличието грабна Археологически резерват "Старинен Пловдив" с 26.38%.

Община Мездра зае осмо място от 15 номинирани общини в категорията "Община на 2016 г. за културно-исторически туризъм”. Резултатът на Община Мездра - 1.70%, а победител в тази категория стана Община Русе с 41.74%.