Община Мездра беше подала заявки (респ. номинирана) в три от 16-те категории на конкурса "Годишни награди в туризма 2017". Най-сериозна беше конкуренцията в категорията "Туристическо събитие", където кандидатите за приза бяха 35. Сред тях бе и Фестивалът на средновековните традиции, бит и култура "Калето-Мездра", който зае 29-о място с 0.40% от подадените гласове в онлайн допитването. Победител в тази категория е Франкофонският фестивал "Francofolies" - Благоевград с 16.21%. Миналата година Фестивалът "Калето-Мездра" се класира осми в конкуренцията на 10 сродни събития в категорията "Специализиран туризъм".

В категорията "Туристическа атракция/ обект", в която бяха номинирани 24 обекта, Археологически комплекс "Калето" е на 15-о място с 1.55% от вота на гласувалите. Миналата година АК "Калето” стана девети от 20 участващи туристически атракции и обекти. Отличието в тази категория за 2017 г. спечели Тракийското мегалитно светилище "Бегликташ" край Приморско с 23.86%.

Община Мездра зае осмо място с 1.86% сред 14 общини, номинирани в категорията "Община на 2017 г. за културно-исторически туризъм". Победител в тази категория е Община Пловдив с 38.88% от подадените гласове. Миналата година Община Мездра отново се класира на осмо място, но от 15 общини.

През 2016 г. имахме още една номинация - на Фолклорния събор "Де е българското“, който се нареди девети в категорията "Духът на България". Тази година съборът край село Очин дол не беше предложен от Община Мездра.