Програмата на тазгодишното издание на Празниците на Искърското дефиле започна с Четвъртия национален фолклорен фестивал за танцови клубове, школи и състави, изучаващи български народни танци и хора̀ „Хорцѐто на Дефилето”. Сред гост изпълнителите на двата фестивала бяха Детска вокална група „Весели звънчета“ към НЧ „Градище-1907“ - гр. Своге, Детска фолклорна група „Славей“ към НЧ „Христо Ботев-1929“ - с. Церово, Танцов състав „Хорце“ - с. Габровница и Детска танцова школа „В Шоплука“ - гр. Нови Искър.

Празниците продължиха с образователен ден, по време на който ресорните заместник-кметове и експерти в общинските администрации в Мездра, Своге и Нови Искър, директори на училища и детски градини посетиха Детска градина „Слънчице“ и Професионална гимназия ‚Васил Левски“ в гр. Мездра, където се състоя Ден на отворените врати.

Гостите се запознаха с новостите в образователния процес в двете детски и учебни заведения, обмениха положителен опит със своите колеги и присъстваха на тържественото изпращане на абитуриентите от Випуск 2024 на ПГ „Васил Левски“.

Програмата на XXIX Празници на Искърското дефиле допълват литературно четене на писатели от общините Мездра, Своге и Нови Искър и XIII майски краеведски четения с участието на краеведи от трите общини, които са в петък, 17 май. Първото събитие е от 11:00 часа в Читалищната библиотека на НЧ „Просвета 1925“, а второто - от 14:00 часа в Заседателната зала на Община Мездра. Преди литературното четене ще бъде открита самостоятелна художествена изложба „Пролетно тайнство“ на Светла Дамяновска.

В събота и неделя, 18 и 19 май, от 10:00 часа представители на трите общини ще имат възможност на посетят Десетия фестивал на средновековните традиции, бит и култура „Мездра - Калето“, който ще се проведе в Археологически комплекс „Калето“.

Празниците на Искърското дефиле се организират ежегодно от 1989 г. насам, с изключение на периодите 1991-1995 г. и 2020-2021 г.

Догодина домакин на Празниците на Искърското дефиле е Район Нови Искър, а през 2026 г. - Община Своге.