С финансирането в размер на 28 515 лв. ще бъде създадена Местна инициативна рибарска група (МИРГ) на територията на общините Лом и Брусарци и Стратегия за водено от общностите местно развитие (СВОМР) за периода 2024 – 2029 г. Стратегията ще бъде изготвена на базата на потенциала, който има територията на двете общини в секторите на рибарството и аквакултурите. Предвидени са дейности за популяризиране на процеса на разработване на стратегията с цел осигуряване на публичност и информираност, като тематични информационни срещи и конференции, създаването на интернет страница и публикации в медиите. Осигурено и и обучението на заинтересованите страни от местнити общности и институции.

Създаването на Местнаинициативна рибарска група и изработването на Стратегия за местно развитие е задължително важно условие за съживяването и развитието на рибарския поминък в региона. След създаването на МИРГ и приемането на Стратегията, двете общини ще кандидатстват за финансиране на изграждането на рибарско пристанище и рибна борса. Могат да бъдат закупени и рибарски лодки, както и да се изгради риболовен къмпинг.

Идеята за същивяване и развитие на рибираския поминък в Лом е от години. Бяха изработени няколко проекта и предпроектни проучвания, но или нямаше къде да се кандидатства, или пък непрекъснато се променяха условията за необходимото финансиране.

Пречка се оказа и създаването на сдружение на рибарите. Сегашната Програма за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 г. дава възможност за 100 % безвъзмездно финансиране на проекти за рибарски поминък и риболовен туризъм, като първото условие е точно създаването на МИРГ, както и изработването на СВОМР. След това Общините Лом и Брусарци ще кандидатстват за изграждане на необходимата инфраструктура.

Източник: Община Лом