Проектът предвижда основен ремонт, обновяване, преустройство и рехабилитация на общежитие към ПГСС "Дунавска земя", включително на прилежащото дворно пространство. Ще се изпълнят мерки за енергийна ефективност - топлинно изолиране на стени, покрив, под, подмяна на прозорци и врати, както и мерки по системите за генерирането на топлина, отопление и вентилация.

Предвиждат се и мерки за подобряване на осветелението по и постигане на клас "А" на сградата. ще се осигури достъпност на средата, за подобряване на достъпа на хора с увреждания. В проектното предложение е предвидено да бъде доставено и монтирано съвременно оборудване и обзавеждане.

Целта на проекта е създаване на модерна материална база, оборудвана съгласно съвременните образователни стандарти, която не само способства за осигуряването на условия за учене, самоподготовка и пребиваване на учащите, но и обезпечава комфортна обучителна и жилищна среда, спомагаща за повишаване мотивацията за обучение и подобряване на образователните резултати на учениците, ползватели на обекта на интервенция.

Ползването на общежитие е форма на държавна и институционална политика за подкрепа на учащите, която дава възможност за самостоятелност на обществено приемлива цена. Подобренията в тази посока улесняват достъпа до качествено образование и обучение на редица учащи, особено на тези от по-малките населени места.

Проектът пряко кореспондира на специфичната цел на процедурата, като оказва подкрепа за осигуряване на качествени и модерни условия за живот, учене и самоподготовка извън местоживеенето на учащите, чрез предвидените за изпълнение мерки.

След одобряване на проекта и сключването на договор срокът за изпълнение е 31 месеца.