© Община Берковица

Въз основа на направената оценка, комисия предприе мерки по отношение на дървесната растителност на територията на град Берковица, с цел предотвратяване на бъдещи инциденти от падане на изсъхнали и изгнили дървета.

В момента се извършва премахване на такива с изгнила сърцевина. На тяхно място впоследствие ще бъдат засадени нови видове, съобразени с градските условия.

Премахването на дърветата се налага, защото при тях има гнилостни процеси, а кореновата система е разрушена или твърде плитка, което може да доведе до сериозни инциденти при силен буреносен вятър.

За да бъде възстановен добрият естетически „зелен” вид на града и да има сянка и комфорт за жителите и гостите на град Берковица, ще бъдат засадени нови дървесни видове на паркови дървета в тротоарните пространства и парковете в града.

Дървесните видове са подбрани така, че кореновата им система да не уврежда подземната инфраструктура и да не нарушава тротоарните настилки.

От Общината припомнят на гражданите, че щетите от паднали дървета могат да бъдат огромни, а нашата основна цел е да запазим сигурността и живота на гражданите.